V Základnej škole v Hanušovciach nad Topľou šarapatia vši

07.12.2005 Celý región

Hanušovce nad Topľou 7. decembra (TASR) - Výskyt vší zaznamenali učitelia a rómski asistenti medzi žiakmi Základnej školy (ZŠ) v Hanušovciach nad Topľou.
\"Hlavne v nižších ročníkoch sa stáva, že žiaci z rómskych rodín, ktoré sú menej hmotne zabezpečené a žijú v nevyhovujúcich podmienkach, donesú nám vši a potom sa stane, že v kolektíve triedy sa prenášajú aj na ďalšie a rodičia nás v úvodzovkách bombardujú, aby sme s tým niečo robili, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ školy Miroslav Petro. Dodal, že triedni učitelia už prosili a naďalej budú žiadať týchto rodičov, aby dohliadali na osobnú hygienu svojich potomkov. Napriek viacerým upozorneniam kvôli nedostatku financií tak neurobili. Nereagujú ani na pozvania do školy, aby vzniknutý problém riešili spolu s učiteľmi.
\"Navštívil som, samozrejme, rodičov a upozornil som ich, že obyčajným šampónom to nepôjde, musia kúpiť prípravky v lekárni a nakrátko ostrihať tieto deti. Ostrihané prišli, ale odvšivavené nie, \" povedal rómsky asistent Milan Dužda. Dodal, že z ôsmich rómskych detí dvaja - traja majú v súčasnosti vši. Keďže ide o mnohopočetné rodiny parazit sa prenáša.
\"Škola nemá finančné prostriedky na očistu zavšivavených detí, ale na najbližšom rodičovskom združení požiadame rodičov, aby zo spoločného rozpočtu prispeli istou sumou na dezinfekčné prostriedky, \" povedal riaditeľ.
Podľa krajskej epidemiologičky pre Prešovský kraj Valérie Sládekovej dezinfekciou musí prejsť kompletný kolektív školy a rodiny, v ktorých sa parazit vyskytol. \"Na mieste nie je len osobná hygiena členov rodín, ale aj vyčistenie posteľnej bielizne, kabátov, čiapok, ostatného oblečenia, ale aj priestorov - domácností, tried, šatní a telocviční, \" konštatovala Sládeková. V opačnom prípade sa z nanesených vajíčok - hníd, vyvinú ďalšie vši.
ZŠ v Hanušovciach nad Topľou navštevuje 843 detí, z toho je asi 200 rómskych žiakov.
 

Vyberte región

mark